-ETAPA 18- SALSES / FIGUERES

Novament una etapa llarga, amb més de cent quilòmetres i on el desnivell es concentra cap al final del recorregut. Destaca per damunt de tot el punt de trobada entre la Via Domitia i la Via Augusta al Coll de Panissars, coll que fa de frontera entre les comarques del Vallespir i l’Alt Empordà i un enclavament clau al llarg de la història (monestir-hospital benedictí, batalla durant la croada contra la corona d’Aragó, Tractat dels Pirineus). Un cop coronat el coll i ja en territori català, un ràpid descens ens deixarà a la Jonquera. Poc després d’haver deixat enrere la localitat fronterera i coronar el dur repetxó dels estanys de la Jonquera, comença un terreny molt favorable que ens conduirà fins a la capital de l’Alt Empordà.

ESPÒNSOR — INFORMACIÓ CLAU

COST ETAPA: 600 €

PRINCIPALS ATRACTIUS:

Confluència entre la Via Domitia i la Via Augusta al Coll de Panissars. Inici de la Via Augusta, últim camí històric de Tracks del 21.

Simbologia i referent històric del Coll de Panissars a la serralada de l’Albera: pas fronterer, Fortí de Panissars, Priorat de Santa Maria de Panissars.

Pas per Perpinyà, capital del Rosselló i de la Catalunya Nord.

Primeres pedalades per l’Empordà i primers pobles amb encant: Capmany, Vilarnadal i Cabanes.

Final d’etapa a Figueres, capital de l’Alt Empordà, centre neuràlgic de la Costa Brava i ciutat vinculada al pintor Salvador Dalí.

Dificultat etapa: El Coll de Panissars (5 km al 4,3%) afegeix un plus a l’etapa, on destaca la distància i les hores de bicicleta necessàries per completar-la.